r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poolse president Duda moet herverkiezing op 12 juli afdwingen

zondag 28 juni 2020, 22:26
Andrzej Duda, president van Polen
Bron: The Council of the European Union

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Bij de Poolse presidentsverkiezing heeft Andrzej Duda zondag volgens de prognoses niet de absolute meerderheid gekregen die nodig was om direct te worden herkozen. Hij moet die nieuwe termijn van vijf jaar nu zien af te dwingen in de beslissende tweede ronde op 12 juli ten koste van Rafal Trzaskowski, de kandidaat van de oppositie. Duda weet zich gesteund door de conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Duda mocht zich zondag wel verheugen in de grootste aanhang. De exitpolls zien hem uitkomen op 41,8 procent van de stemmen. Trzaskowski, burgemeester van Warschau en representant van de rechts-liberale Burgercoalitie, staat vooralsnog op 30,4 procent. Hij reageerde daarop zondagavond tegenover zijn achterban met de mededeling dat veel Polen verandering willen. "We hebben nog alle kans te winnen".

Om 17.00 uur was de opkomst volgens de Kiesraad bijna 48 procent. In 2015 kwam uiteindelijk 49 procent van de stemgerechtigde Polen opdagen. Ditmaal konden ze wegens de coronacrisis ook schriftelijk stemmen.

Delen

Terug naar boven