r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parlementsverkiezingen Servië eerste in Europa sinds coronacrisis

vrijdag 19 juni 2020, 14:11
Parlement Servië
Bron: Europese Unie 2013

BELGRADO (ANP/RTR) - De eerste parlementsverkiezingen in Europa sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus vinden zondag plaats in Servië. Kiezers kunnen mondkapjes krijgen bij stembureaus om te voorkomen dat zij besmet raken of anderen besmetten.

De rechtse Servische Progressieve Partij van president Aleksandar Vucic kan volgens de peilingen rekenen op een absolute meerderheid. Vucic profiteert van het beeld bij kiezers dat de regering de uitbraak van het coronavirus goed heeft aangepakt en van de overheidsmaatregelen die de economische klap voor Serviërs moet verzachten. Het voormalige Joegoslavische land met 7,2 miljoen inwoners heeft tot nu toe 12.616 besmettingsgevallen en 258 doden als gevolg van het coronavirus gemeld.

De Socialistische Partij, die samen met Vucic regeert, wordt naar verwachting tweede met ongeveer 10 procent van de stemmen. De rechts-populistische Servische Patriottische Alliantie van Aleksandar Sapic wordt volgens de peilingen derde.

Servië was een van de eerste landen die de grenzen weer opende. Ook nam het de opmerkelijke beslissing om voetbalwedstrijden met publiek weer toe te staan, zonder mondkapjes. Wel hebben politieke partijen in het land campagnebijeenkomsten achterwege gelaten. Sommige oppositiepartijen boycotten de verkiezingen omdat zij vinden dat die niet vrij zijn vanwege de sterke greep van de president op de nieuwsmedia.

De meeste kiezers staan achter de voornemens van de regering om het EU-lidmaatschap in de wacht te slepen en tegelijkertijd warme banden met Rusland en China te blijven onderhouden. Daarbij zal de regering wel onder meer druk van de EU en de Verenigde Staten komen te staan om Kosovo als onafhankelijke staat te erkennen. Geen enkele kandidaat durft voorlopig de nationalistische kiezers tegen zich in het harnas te jagen door zich bereid te tonen een compromis te sluiten met Kosovo, dat door Servië als afvallige provincie wordt beschouwd.

Terug naar boven