r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Blok praat met ICC om impact mogelijke sancties VS te verzachten

dinsdag 16 juni 2020, 16:35
Visit of Mike Pence, Vice President of the United States, to the EC
Bron: European Commission

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt met het Internationaal Strafhof (ICC) over de mogelijkheden om de impact van mogelijke sancties van de Verenigde Staten te verzachten. Dat zei minister Stef Blok in de Tweede Kamer.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week sancties gelast tegen medewerkers van het ICC in Den Haag die onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdaden door Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Blok is zeer verontrust. "Opleggen van sancties aan medewerkers geeft geen pas." Hij heeft dat tijdens een gesprek van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken met hun Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo ook uitgesproken.

Een heel aantal EU-lidstaten heeft kritiek op het Amerikaanse besluit. Volgens Blok beraadt een aantal landen zich op vervolgstappen mochten de Amerikanen de sancties doorzetten. Om wat voor strafmaatregelen het gaat, is niet bekendgemaakt door Washington.

De Kamer is bijzonder ongerust over de Amerikaanse stap. De PvdA riep Blok op om al met concrete tegenmaatregelen te komen. De bewindsman vindt dat veel te ver gaan. Hij wil samen met andere landen blijven "drukken" op de VS dat het Strafhof zijn werk onafhankelijk kan doen.

De Europese Unie is zeer verontrust over de maatregelen die Trump heeft aangekondigd, liet EU-buitenlandchef Josep Borrell dinsdag weten in een verklaring. De unie spreekt daarin haar "onwankelbare steun" uit aan het ICC.

"Sancties tegen ICC-medewerkers en hun familie (....) zijn onaanvaardbaar", aldus de verklaring. Het Strafhof moet zijn werk tegen straffeloosheid "onafhankelijk en onpartijdig" kunnen uitvoeren. De EU blijft zich dan ook inzetten om het hof te beschermen tegen inmenging van buitenaf gericht op obstructie van gerechtigheid en ondermijning van het internationale strafsysteem, schrijft Borrell. "We dringen erop aan dat de VS zijn standpunt terugdraait."

Terug naar boven