r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zweedse premier verdedigt zich tegen kritiek op coronabeleid

zondag 14 juni 2020, 23:45

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse premier Stefan Löfven heeft zich verdedigd tegen de kritiek op het coronabeleid van zijn regering. De minister-president zei tegen omroep SVT dat het nog te vroeg is om een "definitieve conclusie te trekken over het succes van onze strategie".

Zweden nam tijdens de coronacrisis minder strenge maatregelen dan veel andere Europese landen. Dat heeft volgens critici geleid tot een relatief hoog sterftecijfer. Het dodental door de virusuitbraak staat er nu op 4874, tegenover 597 in Denemarken en 242 in Noorwegen.

"We hebben op hoofdlijnen dezelfde strategie gevolgd als veel anderen", zei Löfven. "Dat betekent in andere woorden dat het aantal besmettingen op een niveau wordt gehouden dat de gezondheidszorg aankan." Hij benadrukte ook dat niet alle landen het sterftecijfer op dezelfde manier berekenen.

Uit een recente peiling kwam naar voren dat steeds meer Zweden het vertrouwen lijken te verliezen in de corona-aanpak van hun regering. Ook gaf een topepidemioloog van de overheid toe dat de aanpak beter had gekund.

Terug naar boven