r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel schaalt risico coronavirus voor werknemers niet op

donderdag 11 juni 2020, 14:58
Chinese hulpgoederen voor Italië - foto: Marco Zeppetella
Bron: Europese Commissie/Marco Zeppetella

BRUSSEL (ANP) - Het coronavirus blijft op dreigingsniveau 3 voor werknemers. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement zijn er niet in geslaagd om de inschaling naar het hoogste niveau 4 te krijgen. Daardoor hoeven werkgevers minder strenge veiligheidsmaatregelen voor hun personeel te treffen dan als het virus op het hoogste niveau 4 was geclassificeerd.

De Europese Commissie besloot vorige week SARS-CoV-2, de veroorzaker van het coronavirus, te classificeren in risicogroep 3. Dat besluit stuitte op weerstand. Volgens Agnes Jongerius (PvdA) heeft EU-commissaris Nicolas Schmit (Banen en Sociale Rechten) nu echter een aantal toezeggingen gedaan om de bescherming van verpleegkundigen, chauffeurs, winkelmedewerkers, schoonmakers en andere frontlijnwerkers beter te garanderen. De wetgeving wordt binnenkort van kracht.

Werkgevers worden verplicht hun personeel schriftelijke instructies te geven over de maatregelen om de besmettingsrisico's zo veel mogelijk te beperken en de lidstaten moeten zorgen dat inspecteurs op de toepassing toezien. Volgens Jongerius is de EU-richtlijn voor zogenoemde biologische agentia op het werk toe aan herziening omdat daarin geen rekening wordt gehouden met een pandemische situatie.

Een virus van niveau 3 betekent volgens EU-regels dat het mensen erg ziek kan maken en een ernstig risico voor werknemers inhoudt. Er kan een risico zijn op verspreiding, maar over het algemeen is een preventief middel of behandeling beschikbaar. De richtlijn vermeldt bij niveau 4 een hoog risico op infectie, waarvoor géén preventief medicijn of behandeling beschikbaar is.

Terug naar boven