r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Groenen: 5000 miljard voor herstel EU in 12 jaar

dinsdag 28 april 2020, 13:08
gewijzigd
Logo van de European Greens

BRUSSEL (ANP) - De Europese Groenen verwachten dat de EU twaalf jaar en 5000 miljard euro nodig heeft om te herstellen van de coronacrisis en een veerkrachtige, duurzame economie op te bouwen. Nederland zal volgens Bas Eickhout (GroenLinks) "een aantal taboes moeten laten sneuvelen", waaronder het plafond voor de EU-meerjarenbegroting van 1 procent van het Europees bruto inkomen, het aangaan van meer gezamenlijke schulden en nieuwe Europese inkomsten door bijvoorbeeld een belasting op kerosine.

De Europese Commissie komt naar verwachting volgende week met haar voorstellen voor de nieuwe meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 met daaraan gekoppeld een herstelfonds. De groene fracties leggen hun ideeën hierover nu op tafel. Eickhout zegt dat de EU "geen tijd en geen geld heeft om terug te keren naar de oude economie".

Volgens de groenen moeten op korte termijn de nationale zorgstelsels in de EU worden versterkt en beter op elkaar afgesteld en moet Europa onafhankelijk van andere landen worden voor cruciale medische benodigdheden. Ook is een rampenplan voor toekomstige grootschalige virusuitbraken nodig. "Je kunt niet steeds de hele economie stopzetten", aldus Eickhout.

De EU moet niet gaan bezuinigen de komende jaren maar investeren, vinden de groenen. Daarvoor is meer geld uit de lidstaten nodig omdat niet alleen op de bereidheid van privé-investeerders kan worden gerekend de eerste jaren. Met de EU-begroting en de lidstaten als garantie kan Brussel geld op de markt lenen en verder uitlenen of schenken aan zwaar getroffen lidstaten. De Europese Centrale Bank zou een grotere rol moeten krijgen om de Europese economie direct te steunen.

Terug naar boven