r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurobonds

Eurobonds zijn obligaties (dat wil zeggen leningen) die voor de gezamenlijke rekening van de 19 lidstaten van de eurozone worden uitgebracht. De groep lidstaten leent dan geld tegen een bepaalde rente; de opbrengst komt ten goede aan lidstaten die geld nodig hebben. Dit om te voorkomen dat lidstaten in grote financiële problemen komen en de eurozone uit elkaar valt. Omdat niet alle eurolanden zich erin kunnen vinden, zijn er nog geen eurobonds uitgebracht.

Omdat eurobonds worden uitgebracht door een groep landen, zouden ze kunnen rekenen op vertrouwen bij beleggers. Door sterke obligaties (van bijvoorbeeld Duitsland en Nederland) te mengen met zwakkere (van bijvoorbeeld Italië, Portugal of Spanje) worden de risico's ingeperkt. Daardoor is de te betalen rente lager dan wanneer landen die in financiële problemen zitten, zelf geld zouden lenen. Het gevolg is wel dat Nederland en Duitsland dan iets meer zouden betalen om geld te lenen, terwijl Italië en Portugal juist minder zouden betalen dan wanneer zij zelf obligaties zouden uitgeven. Tegenstanders van de eurobonds wijzen erop dat landen als Nederland uiteindelijk zouden kunnen opdraaien voor Italiaanse en Spaanse staatsschulden. Voordeel van eurobonds is dat een dure reddingsactie door het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) zou worden voorkomen.

Tijdens de coronacrisis in 2020 is de vraag naar een gezamenlijk antwoord op de crisis toegenomen. Daaronder vallen ook de eurobonds. Om die reden worden ze ook wel 'coronabonds' genoemd.

1.

Voorgeschiedenis

Eurobonds werden in 2011 in een groenboek geïntroduceerd door de Europese Commissie. Hierin stelde de Commissie verschillende mogelijkheden voor om deze eurobonds in werking te stellen. Nadien is er geregeld op aangedrongen om eurobonds in te voeren. Maar landen als Duitsland en Nederland bleven tegenstander.

Terug naar boven