r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brexitonderhandelaar Barnier test positief voor corona

donderdag 19 maart 2020, 11:34
Press conference by Michel Barnier, Chief Negotiator and Head of the Taskforce of the EC for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 of the TEU
Bron: European Commission 2019

BRUSSEL (ANP) - EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit Michel Barnier is positief getest op Covid-19. De 69-jarige Fransman maakt dit zelf via Twitter bekend. Hij voelt zich goed en is "blijmoedig", schrijft hij.

Barnier zegt alle instructies op te volgen, evenals zijn team. "Voor allen die zijn getroffen en voor allen die momenteel in isolatie zijn: we komen hier samen doorheen."

Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari geen lid meer van de EU maar volgt tot eind dit jaar wel nog de EU-regels. De tweede onderhandelingsronde over een toekomstig vrijhandelsakkoord die voor afgelopen woensdag op de agenda stond, was dinsdag al uitgesteld vanwege het nieuwe coronavirus. De Britse regering meldde toen in een verklaring dat beide partijen zich volledig inzetten bij de onderhandelingen en dat naar manieren wordt gezocht om de gesprekken op gang te houden.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie verandert er door Barniers persoonlijke situatie "vrijwel niets". Nagenoeg alle mensen uit zijn team werkten vanwege het coronavirus al vanuit huis. De Britse en EU-teams zijn bovendien momenteel bezig de voorstellen die zijn uitgewisseld te analyseren, wat tijd vergt. "De onderhandelingen zullen worden voortgezet".

Door de vertraging is de druk op de Britse premier Boris Johnson om uitstel te vragen van de overgangsperiode tot 31 december toegenomen. Dat moet voor 1 juli. Johnson heeft tot nu toe gezegd dat hij dat niet zal doen en nog dit jaar een akkoord wil. Als dat niet lukt stappen de Britten volgens hem zonder een deal definitief uit de EU.

Delen

Terug naar boven