r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schengenzone op slot voor niet EU-inwoners

woensdag 18 maart 2020, 8:32
gewijzigd
Bord bij grens Luxemburg

BRUSSEL (ANP) - Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de EU-leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten. Premier Mark Rutte wil de maatregel zo snel mogelijk invoeren, zei hij na afloop.

De premier hoopt dat het sluiten van het Schengengebied helpt om de grenzen tussen de EU-landen open te houden. Het gaat om dertig dagen. Een aantal lidstaten heeft vanwege de coronacrisis grenscontroles ingesteld of de poorten helemaal gesloten. Daardoor kan de aanvoer van voedsel en andere goederen in gevaar komen, vreest Rutte. „Als Nederlandse vrachtauto’s vaststaan bij de Pools-Duitse grens dan is dat een probleem."

Het Schengengebied bestaat uit de 27 EU-landen minus Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Ierland. De niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein horen er wel bij. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel en diplomaten.

De EU-landen zullen ook samenwerken om in het buitenland gestrande EU-burgers terug te halen. Het gaat dan meestal om vakantiegangers die in een ver land vastzitten vanwege lokale maatregelen in verband met de virusbraak. Duitsland, Oostenrijk en België hebben inmiddels al landgenoten met speciale vluchten gerepatrieerd.

Terug naar boven