r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

600 EU-burgers uit Wuhan willen repatriëring

woensdag 29 januari 2020, 15:37
Janez Lenarčič
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Ongeveer zeshonderd EU-burgers uit veertien lidstaten hebben aangegeven dat ze vanuit de Chinese stad Wuhan en omgeving gerepatrieerd willen worden. Onder hen zijn Nederlanders, Belgen en Duitsers. Dat zei EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) tijdens een persconferentie in Brussel over de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Minister Stef Blok sprak dinsdag van twintig Nederlanders die naar huis willen.

Commissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) heeft inmiddels Kroatië, dat tijdelijk EU-voorzitter is, gevraagd zo snel mogelijk de EU-ministers van Volksgezondheid voor beraad in Brussel bijeen te roepen. Zij zei dat er nu acht bevestigde ziektegevallen bekend zijn in de EU, vier Fransen en vier Duitsers. Het virus had woensdagochtend volgens haar totaal 132 levens gekost.

Volgens de commissie, die in "voortdurend contact" staat met de lidstaten, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Chinese autoriteiten, zijn de EU-landen goed geïnformeerd en voorbereid. Maar Kyriakides zei dat de ontwikkelingen snel gaan en daarom "wereldwijde samenwerking van het allergrootste belang is".

Het dagelijks EU-bestuur speelt een coördinerende rol nadat Frankrijk het zogeheten mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) had geactiveerd. De EU heeft inmiddels twee vliegtuigen geregeld om EU-burgers te repatriëren. De kosten daarvan worden voor 75 procent uit de EU-kas betaald. Kyriakides verklaarde dat er meer geld beschikbaar is als de situatie zou verslechteren. "We moeten zorgen dat we voorkomen dat het virus zich in de EU verspreidt".

Terug naar boven