r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Griekenland krijgt hulp EU bij asielaanvragen

dinsdag 28 januari 2020, 15:15

ATHENE (ANP) - De Europese Unie schiet Griekenland te hulp om de berg asielaanvragen weg te werken. Het Europese asielagentschap EASO verdubbelt het aantal medewerkers in Griekenland dit jaar naar ruim duizend. Ook wordt een kantoor geopend in Athene.

EASO stuurt tolken, onderzoekers, asieldeskundigen en ander personeel om de Grieken bij te staan om de achterstand van vele tienduizenden dossiers aan te pakken. Zij komen niet alleen te werken op de Griekse eilanden, waar in overvolle opvanglocaties meer dan 40.000 mensen verblijven, maar ook in Thessaloniki en Ioannina op het vasteland.

De kosten van de EU-inzet bedragen dit jaar minstens 36 miljoen euro, aldus EASO. Dat is een kleine 10 miljoen meer dan in 2019.

De Griekse regering verwacht dat dit jaar rond de 100.000 migranten vanuit Turkije naar de Griekse eilanden reizen. In december werd aangekondigd dat er 10.000 mensen naar Turkije worden teruggestuurd. Athene zei toen ook dat er 270 extra ambtenaren voor de asielaanvragen worden aangenomen en er nieuwe opvangkampen op vijf eilanden komen.

Terug naar boven