r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Handelscommissie EU-parlement stemt in met Vietnam-verdrag

dinsdag 21 januari 2020, 11:26
vlag van vietnam

BRUSSEL (ANP) - Het vorig jaar ondertekende vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Vietnam kan rekenen op steun van het Europees Parlement. Een grote meerderheid van de handelscommissie (29 tegen 6, met 5 onthoudingen) stemde er dinsdag mee in. Als het voltallige parlement volgende maand zijn goedkeuring geeft, kan het verdrag voorlopig in werking treden.

Het gaat volgens de Europese Commissie om het meest ambitieuze handelsakkoord met een ontwikkelingsland. De onderlinge handel telt op tot zo’n 50 miljard euro en gaat naar verwachting fors groeien. De douanetarieven gaan de komende tien jaar vrijwel allemaal verdwijnen. De Vietnamese markt voor aanbestedingen en diensten wordt opengesteld voor Europese bedrijven.

Meerdere fracties wijzen er in navolging van Brussel op dat bedrijven aan beide kanten ervan zullen profiteren, zonder dat dat ten koste zou gaan van werknemers en milieu. Vietnam, met ruim 95 miljoen consumenten, verplicht zich ertoe in de EU beschermde producten niet na te maken. Het Aziatische land importeert uit Europa onder meer machines, high-techgoederen, voertuigen en chemicaliën. Naar de EU worden bijvoorbeeld telefoons, schoenen, textiel, meubels, koffie en rijst uitgevoerd.

Een investeringsbeschermingsverdrag tussen beide partijen kan pas in werking treden als de nationale parlementen daarmee instemmen.

Terug naar boven