r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU gaat kijken of handelsdeal VS en China voldoet aan regels

donderdag 16 januari 2020, 16:46
gewijzigd
Vrachtschip op zee
Bron: flickr/Mike Baird

LONDEN (ANP/RTR) - De Europese Unie gaat controleren of de grote handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China voldoet aan regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat zei Eurocommissaris Phil Hogan donderdag.

"Het venijn schuilt in de details", zei Hogan op een conferentie in Londen, waar hij via een livestream vanuit Washington aanwezig was. "We moeten nagaan of de deal wel voldoet aan de WTO-regels."

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben woensdag hun handtekening gezet onder hun zogeheten fase 1-akkoord. Daarmee lassen ze een pauze in, in hun handelsoorlog die anderhalf jaar geleden begon. China belooft meer Amerikaanse goederen te kopen en de VS zien af van nieuwe invoerheffingen.

Hogan zei dat de details van overeenkomst tot nu toe "een beetje vaag" waren. "Ze zijn van de gebruikelijke werkwijze voor het sluiten van een deal afgestapt. Ze handelen rechtstreeks, zonder tussenkomst van de WTO. Terwijl we wel moeten beoordelen of de deal voldoet aan WTO-normen."

Daarnaast zei de Eurocommissaris dat "structurele hervormingen" die de EU en de VS in China wilden zien, niet werden behandeld in de overeenkomst. Ook herhaalde Hogan de opmerkingen van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen van vorige week. Zij stelde dat het voor Groot-Brittannië onmogelijk zal zijn om te onderhandelen over alle aspecten van de toekomstige relatie met de EU voor eind 2020. Dit is de deadline die minister-president Boris Johnson daarvoor heeft gesteld.

Terug naar boven