r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar niet langer belastingparadijs

maandag 30 december 2019, 14:40

DEN HAAG (ANP) - Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar en Belize zijn niet langer belastingparadijzen, vindt het kabinet. De landen zijn geschrapt van de zwarte lijst die Nederland gebruikt om belastingontwijking aan te pakken. Ze blijken toch minstens 9 procent winstbelasting te heffen, de ondergrens die Nederland hanteert.

Het Caribische eiland Barbados en het Centraal-Aziatische Turkmenistan zijn juist aan de lijst toegevoegd, meldt het Nederlandse ministerie van Financiën. Die telt nu veertien landen, vooral eiland- of oliestaatjes.

Barbados dankt zijn plaats op de lijst aan een recente belastingverlaging. Daardoor zakt het tarief onder de 9 procent. Turkmenistan bleek in de praktijk niet de verkondigde 20, maar slechts 8 procent winstbelasting te heffen.

Nederland probeert te bemoeilijken dat bedrijven inkomsten overhevelen naar deze landen, zodat ze daarover niet of nauwelijks belasting betalen. De Belastingdienst maakt binnenkort geen voordelige afspraken meer met bedrijven die er zijn gevestigd en de fiscus gaat hen aanslaan over uit Nederland afkomstige rente en royalty's.

De maatregelen die Nederland neemt tegen belastingparadijzen, gelden niet alleen voor deze veertien landen. Ook de landen die staan op de zwarte lijst van de Europese Unie krijgen daarmee te maken.

Terug naar boven