r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Sociaaldemocraat Sanna Marin nieuwe premier van Finland

zondag 8 december 2019, 19:22
Sanna Marin, on the right, and Violeta Bulc
Bron: European Commission

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse sociaaldemocraten, die de vijfpartijencoalitie in het land leiden, hebben de 34-jarige minister van Vervoer en Communicatie Sanna Marin gekozen om volgende week minister-president te worden. Zij wordt daarmee de jongste premier van het land ooit.

Marin volgt Antii Rinne op. Die bood het ontslag van zijn regering aan nadat hij het vertrouwen had verloren van de coalitiepartij in zijn kabinet. Hij is net iets meer dan een half jaar eerste minister in Helsinki geweest. De Centrum Partij zegde het vertrouwen in Rinne op vanwege de manier waarop de premier was omgegaan met een poststaking van twee weken geleden.

De coalitie heeft eerder laten weten verder te willen gaan. Ook Marin zei dat ze wil doorgaan met dezelfde vijfpartijencoalitie. Wel denkt zij dat het veel werk zal vergen om het vertrouwen van de Centrum Partij terug te krijgen. Marin zei afgelopen dinsdag dat Finland belangrijker was dan individuen. "Daarom moeten we proberen om vertrouwen op te bouwen."

Finland is tot eind dit jaar voorzitter van de EU.

Terug naar boven