r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement maakt einde aan truc met Oekraïens kippenvlees

dinsdag 26 november 2019, 12:37
Kip op grasveld

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement stemt in met maatregelen die een einde moeten maken aan de golf van goedkoop Oekraïens kippenvlees dat via een truc de Europese markt overspoelt. Oekraïne mag 50.000 ton (50 miljoen kilo) meer kippenborst tariefvrij naar de EU gaan exporteren maar voortaan vallen ook kippenborsten met een stuk bot van de vleugel eraan onder de tariefvrije hoeveelheid.

Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om kilo's meer kippenborsten de EU binnen te krijgen dan de 20.000 ton die was afgesproken in het associatieakkoord in 2014. Kippenborst met een stuk vleugel kon onbeperkt ingevoerd worden in de EU.

Nadat Nederlandse Europarlementariërs hierover aan de bel hadden getrokken, ging de Europese Commissie met de regering in Kiev in onderhandeling over aanpassing van het verdrag. Als het plafond voor de tariefvrije Oekraïense kippenborst met of zonder bot is gehaald moeten over de rest van de export gewoon invoerheffingen worden betaald.

Delen

Terug naar boven