r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Top Oekraïne - Rusland in december

vrijdag 15 november 2019, 17:30
Uitzicht in Kiev
Bron: Alexostrov

PARIJS (ANP/AFP) - De Oekraïense en de Russische leiders Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin komen 9 december in Parijs bijeen voor een top over het beëindigen van de strijd in de Oost-Oekraïense regio Donbass. Het wordt hun eerste ontmoeting. De top wordt gehouden en bijgewoond door de gastheer, president Macron, en door bondskanselier Angela Merkel, aldus de Franse regering.

In het oosten van Oekraïne woedt sinds 2014 een burgeroorlog tussen pro-Russische separatisten en allerlei milities en legereenheden die trouw zijn aan de Oekraïense regering. De oorlog in de economisch en cultureel op Rusland gerichte regio brak uit, nadat de gekozen pro-Russische president Viktor Janoekovitsj met steun uit de VS en de EU was afgezet.

De overwegend Russisch sprekende regio's in het oosten van Oekraïne wantrouwen sindsdien de prowesterse leiders in Kiev. Die zouden hun macht danken aan de staatsgreep, waarbij in februari 2014 Janoekovitsj werd verjaagd en afgezet, kort nadat hij juist een compromis met pro-Europese oppositieleiders had getekend. Het Kremlin steunt sindsdien de opstandelingen in Donbass en heeft in februari 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim geannexeerd, waar de meeste bewoners etnische Russen zijn.

Terug naar boven