r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Turkije wil steun EU voor opvangproject vluchtelingen in Syrië

vrijdag 27 september 2019, 18:28

ISTANBUL (ANP/RTR) - Het plan van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om in het noorden van Syrië een "veilige zone" te creëren voor vluchtelingen moet ongeveer 25 miljard euro gaan kosten. Dat meldt de staatsomroep TRT Haber. Erdogan wil in Noord-Syrië dorpen bouwen zodat 1 miljoen Syrische vluchtelingen naar hun eigen land kunnen terugkeren. Turkije vangt in totaal zo'n 3,6 miljoen Syriërs op die zijn gevlucht voor de bloedige burgeroorlog in hun land.

De Turkse leider wil de "veilige zone" creëren in samenwerking met de Verenigde Staten, maar hij vraagt ook Europa om hulp. De Europese Unie heeft Turkije eerder 6 miljard euro toegezegd voor het opvangen van vluchtelingen in kampen, maar om dit project te financieren heeft Erdogan onder andere Duitsland en Frankrijk om extra geld gevraagd.

Volgens TRT Haber moeten in Noord-Syrië 200.000 huizen komen, verdeeld over zo'n 140 dorpen. Elk dorp krijgt daarnaast een ziekenhuis, voetbalvelden, moskeeën, scholen en andere voorzieningen. De zone moet volgens Turkije ook dienen als een buffer tegen Koerdische milities die in Syrië opereren.

Terug naar boven