r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Hoekstra heeft geen aanwijzingen voor negatieve spaarrente

maandag 16 september 2019, 11:13
Wopke Hoekstra
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft "geen signalen" dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld. Maar hij houdt dat "nauwlettend in de gaten", zegt hij.

Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente alsmaar verder verlaagt, moeten banken steeds meer betalen om hun geld daar te stallen. Het lijkt onvermijdelijk dat ze dat zullen doorberekenen aan hun spaarders. Onder andere België steekt daar een stokje voor. Dat buurland heeft banken verboden een negatieve spaarrente aan te houden.

Hoekstra beseft dat ook Nederlandse spaarders zich zorgen maken, maar wil "niet vooruitlopen op de scenario's die we voorbereiden". Dat is volgens hem niet verstandig. De minister verzekert dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt.

Sommige private bankiers in Nederland hanteren voor vermogende spaarders al wel een negatieve spaarrente. Maar grote banken zijn daartoe nog niet overgegaan en Hoekstra heeft ook "geen aanwijzingen" dat ze dat zullen doen.

Terug naar boven