r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Strengere eisen voor gebruik van GenX

donderdag 27 juni 2019, 15:29
Uitstoot van een fabriek

HELSINKI (ANP) - Het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) zet op voordracht van Nederland GenX-stoffen op de lijst van "zeer zorgwekkende stoffen". Dat betekent dat bedrijven die deze stoffen gebruiken aan strengere eisen moeten voldoen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met het besluit. "Voor zeer zorgwekkende stoffen gelden zeer scherpe eisen bij vergunningverlening. Bedrijven die met deze stoffen werken moeten alles uit de kast halen om emissies naar de lucht of lozingen naar water te voorkomen."

De GenX-technologie die chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht gebruikt is zeer waarschijnlijk schadelijk voor mens en milieu. De EU-landen zijn het unaniem eens met Nederland dat hiervoor wetenschappelijk bewijs is. ECHA zet de betreffende stoffen half juli officieel op de lijst. Bedrijven kunnen vanaf dan bezwaar aantekenen.

Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt. Chemours heeft de uitstoot van GenX de afgelopen jaren flink teruggebracht. Bij de omwonenden zijn zorgen over de gevolgen voor de gezondheid.

Delen

Terug naar boven