r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De invloed van Assange op de journalistiek en politiek, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 25 juni 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen S. (Sadet) Karabulut, K. (Karin) Spaink, D. (Dimitri) Tokmetzis e.a.
organisatie De Balie

Opeens houdt de wereld Julian Assange en WikiLeaks weer scherp in de gaten, sinds hij in april, na een ruim zesjarig verblijf in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, gearresteerd werd door de Britse politie. Maar wat is de invloed van Assange en Wikileaks op de journalistiek en politiek?

Het is een nieuw hoofdstuk in het lange verhaal over de oprichter van de controversiële klokkenluiderswebsite WikiLeaks, die met zijn onthullingen de politieke macht tart. Vanavond bespreken we zijn verhouding tot en invloed op de journalistiek, de geopolitieke context én de controverse rond de persoon. Betekent Assanges mogelijke uitlevering aan de VS een bedreiging voor de persvrijheid en klokkenluiders? In welk politiek spel is hij een pion?

Karin Spaink wordt chagrijnig van mensen die ‘menen dat met Assanges arrestatie journalistieke vrijheden in het geding zijn’, want hij is ‘pertinent geen journalist’. Ze is auteur en columnist voor o.a. Het Parool en schrijft veelal over privacy en technologie.

Maurits Martijn vreest wel voor een gevaarlijk precedent als Assange wordt veroordeeld in de VS: hij verdient steun, of je hem nou ‘als bron, klokkenluider, journalist, of gek ziet’. Hij schrijft over data, technologie en privacy, o.a. bij De Correspondent. In 2016 publiceerde hij met Dimitri Tokmetzis de bestseller Je hebt wél iets te verbergen.

Elsine van Os plaats vraagtekens bij de manier waarop WikiLeaks lekt. Ze is oprichter en CEO van Signpost Six, dat bedrijven en overheden helpt met preventie en detectie van interne dreigingen, zoals bijvoorbeeld datadiefstal, sabotage of spionage. Eerder werkte ze voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Ze werkte gelijktijdig met Chelsea Manning in Irak en kwam voor in door WikiLeaks gelekte documenten.

Sadet Karabulut is lid van de Tweede Kamer voor de SP en heeft de portefeuille buitenlandse zaken, defensie en ontwikkelingssamenwerking.

Egbert Dommering is jurist en honorair hoogleraar Informatierecht bij het Instituut voor Informatierecht aan de UvA. Hij was lange tijd werkzaam als werkzaam als advocaat en gespecialiseerd in telecommunicatie-, media- en entertainmentrecht.


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven