r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Weg vrij voor beleidsplannen tot 2024 op EU-top

donderdag 20 juni 2019, 21:36
Europese vlag achter gaas
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Migratie, veiligheid, klimaat en versterking van de economie worden de speerpunten van het EU-beleid voor de komende vijf jaar, als het aan de 28 EU-leiders ligt. Zij hebben hun prioriteiten op een top in Brussel in een strategische agenda vastgelegd. Volgens premier Mark Rutte “komen de Nederlandse prioriteiten goed naar voren”.

De strategische agenda, die in oktober concreet wordt ingevuld, dient als een soort spoorboekje voor de nieuwe Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, die in het najaar aantreedt met een mandaat tot eind 2024. “De EU moet zich richten op belangrijke kwesties en concrete resultaten”, vindt Rutte.

Vorige maand spraken de EU-leiders in het Roemeense Sibiu al over de richting die de EU zou moeten inslaan. Veel lidstaten dienden hun ideeën daarover in. Nederland vindt onder meer dat de commissie een sterkere rol moet krijgen op het vlak van duurzaamheid, (cyber)veiligheid, migratie en buitenlandse politiek.

Ook het Europees Parlement werkt aan een programma voor de Europese Commissie voor de komende vijf jaar. Dat moet volgende week klaar zijn.

Terug naar boven