r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese liberalen kiezen nieuwe naam

donderdag 13 juni 2019, 8:11
gewijzigd
Logo ALDE-partij

BRUSSEL (ANP) - De liberale fractie in het Europees Parlement heeft een nieuwe naam gekozen. De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) gaat verder als ‘Renew Europe’, zo is woensdag besloten.

Zowel de VVD als D66 is lid van de liberale EU-fractie. Door de toetreding van de partij van de Franse president Macron bestaat die nu uit 106 leden, waarmee het in grootte de derde politieke groep is na de christendemocraten en de sociaaldemocraten.

De opvolger van de huidige fractievoorzitter Guy Verhofstadt wordt naar verwachting volgende week gekozen. D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld stelde zich in april al kandidaat. De Franse oud-minister Nathalie Loiseau en de Zweed Fredrick Federley zijn ook in de race.

De drie grote fracties komen donderdag samen met nummer vier, de Groenen, bijeen in vijf thematische werkgroepen in een poging overeenstemming te bereiken over een programma voor de nieuwe Europese Commissie. Bas Eickhout (GroenLinks), die woensdag als vicevoorzitter en penningmeester van zijn fractie werd herkozen, onderhandelt namens de Groenen in de werkgroep klimaat.

Ook Europa van Naties en Vrijheid (ENF), de eurosceptische en rechts-radicale fractie waar de PVV deel van uitmaakt, verandert van naam. De komende vijf jaar heet de groep ‘Identiteit en Democratie’. Daarin zitten onder meer Lega uit Italië, het Vlaams Belang, het Franse Rassemblement National (RN), de Oostenrijkse FPÖ en AfD uit Duitsland. De fractie telt naar eigen zeggen 73 afgevaardigden uit negen lidstaten. Marco Zanni van de Lega wordt de fractievoorzitter en Nicolas Bay van RN de vicevoorzitter.

De PVV verloor haar drie zetels bij de verkiezingen en kan pas weer aanschuiven als de Britten het parlement na de brexit hebben verlaten. Een van de drie zetels die Nederland er dan bij krijgt is voor de partij van Geert Wilders. Eerste gegadigde is de huidige delegatieleider Marcel de Graaff.

Terug naar boven