r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie: Nederland moet meer investeren in private sector

woensdag 5 juni 2019, 14:48
een vrouw met bril en koffie in haar linkerhand zoekt wat informatie op haar laptop

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse regering moet haar economische beleid meer richten op investeringen en ontwikkelingen in de private sector. Dat stelt de Europese Commissie in haar voorjaarspakket met aanbevelingen voor individuele EU-lidstaten. Onder meer op gebied van hernieuwbare energie en klimaat zijn grotere inspanningen nodig.

In de Nederlandse economie zitten nog steeds onevenwichtigheden, stelt het dagelijks bestuur van de EU. Huishoudens hebben te veel schulden en de huizenmarkt blijft verstoord. Om hier wat aan te doen, zou het kabinet de ontwikkeling van de particuliere huursector moeten ondersteunen. Het pensioenstelsel moet schokbestendiger worden gemaakt en eerlijker voor jongeren.

Verder zijn maatregelen nodig om het besteedbaar inkomen van burgers te verhogen. De commissie vindt ook dat werkgevers meer mensen in dienst moeten nemen. Schijnzelfstandigheid moet dan ook worden aangepakt en belastingvoordelen voor zzp’ers verminderd. De overheid zou ook sociale bescherming voor zelfstandigen moeten bevorderen.

Terug naar boven