r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toekomst centraal op EU-top in Roemenië

donderdag 9 mei 2019, 3:30
Informele Europese Top 10 maart 2017
Bron: The Council of the European Union

EU-TOP

SIBIU (ANP) - In de Roemeense stad Sibiu komen de regeringsleiders van de EU-landen donderdag bijeen om te bespreken welke prioriteiten de unie de komende vijf jaar moet stellen. Het gaat om een eerste discussie, waarmee EU-president Donald Tusk na de verkiezingen van 23-26 mei een voorstel kan doen voor een ‘strategische agenda’.

Bescherming van burgers, de economie, klimaat, rechtsstaat en een assertiever Europa zijn de belangrijkste thema’s in de brainstorm. De Britse premier Theresa May heeft vanwege het vertrek van haar land geen uitnodiging gekregen.

De politici druppelen rond het middaguur binnen in het stadhuis van Hermannstadt, zoals de Duitse stichters de plaats in Transsylvanië noemden. Na een familiefoto op een plein gaan ze naar het Brukenthal-paleis om tijdens een werklunch te bespreken welke rol de EU tot 2024 op het internationale toneel moet spelen.

Dan nemen de leiders ook een verklaring aan waarin ze hun eensgezindheid benadrukken. Vanaf 15.30 uur bespreken ze in het stadhuis tijdens de tweede werksessie de prioriteiten die binnen de EU centraal zouden moeten staan.

De afsluitende persconferentie staat gepland voor 18.00 uur, waarna voor liefhebbers een openluchtconcert wordt georganiseerd. Premier Mark Rutte vliegt ’s ochtends vroeg naar Sibiu en hoopt nog voor het donker weer terug te zijn in Den Haag.

Terug naar boven