r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie doet aanbevelingen voor strategische agenda 2019-2024

dinsdag 30 april 2019, 14:30
gewijzigd
Jean-Claude Juncker
Bron: © European Union, 2018

BRUSSEL (ANP) - De volgende Europese Commissie moet Europa competitiever, eerlijker, duurzamer, invloedrijker en veiliger maken. Het huidige dagelijks bestuur van de EU onder voorzitterschap van Jean-Claude Juncker kwam dinsdag met aanbevelingen voor een ‘strategische agenda’ die volgende week donderdag op tafel liggen bij een top van de EU-regeringsleiders in het Roemeense Sibiu. ,,Als de Europese naties zich scharen achter gezamenlijke doelen, is er geen uitdaging die ze niet aankunnen'', concludeert de afzwaaiende Luxemburger.

De nieuwe commissie moet in november van start gaan en zou sterk moeten inzetten op onderzoek en innovatie, staat in het document van tachtig pagina’s. Een ethische vorm van kunstmatige intelligentie, een modern industriebeleid, verdieping van de monetaire unie, een interne markt die meer is toegesneden op het digitale tijdperk en een eerlijke arbeidsmarkt zijn enkele andere prioriteiten.

Ook defensiesamenwerking, de strijd tegen klimaatverandering, een eerlijk belastingbeleid, schone energie, een rechtsstaatcultuur, toegankelijke gezondheidszorg en betaalbare huisvesting prijken op de lijst. Juncker geeft volgende week dinsdag een toelichting, op verzoek van journalisten een dag eerder dan gepland.

De Europese Commissie publiceerde ook tien punten waarover de afgelopen jaren geen overeenstemming kon worden bereikt. Het betreft onder meer de hervorming van het asielsysteem, regels voor privacy op internet, uitwisseling van digitaal bewijsmateriaal, grenscontroles binnen het Schengengebied, coördinatie van de socialezekerheidsstelsels en een Europese depositogarantie.

Op de top in Sibiu worden nog geen besluiten genomen. Als de Europese verkiezingen van eind mei achter de rug zijn, zullen de leiders op een top in juni knopen doorhakken over het beleid voor de komende vijf jaar.

Terug naar boven