r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Gele hesjes toch weer de straat op

zaterdag 27 april 2019, 18:09
gewijzigd

PARIJS (ANP) - Ondanks de nieuwe toezeggingen van president Emmanuel Macron, die onder meer belastingverlaging beloofde, zijn naar schatting 5500 'gele hesjes' zaterdag toch weer de straat opgegaan. In Parijs waren er volgens de Franse media twee protestmarsen. Daarbij sloten ook leden van de grote vakbond CGT zich aan. De nieuwszender BFMTV schatte de opkomst in Straatsburg op ongeveer 2000 mensen.

Straatsburg was uitgekozen wegens de Europese verkiezingen volgende maand. Daar liepen ook demonstranten uit Duitsland, België, Italië en Luxemburg mee. In de loop van de middag nam de spanning even toe. Betogers gooiden met stenen naar de politie. Die reageerde met de inzet van traangas. Daarna werd het snel weer rustig.

Het hoofdcommissariaat Neder-Rijn had protestbijeenkomsten in het centrum en in de buurt van Europese instellingen verboden uit angst voor verstoring van de publieke orde door ongeregeldheden. De plaatselijke middenstand in Straatsburg had volgens de krant Le Parisien aangedrongen op veiligheidsmaatregelen.

In Parijs stonden 2600 activisten stil voor gebouwen van mediabedrijven. Ze eisten een ,,eerlijke behandeling door de pers''. De route van de 'mars naar de media' voerde langs de redacties van Radio France, TF1/LCI, CNews, France Télévisions, BFMTV en eindigde bij het CSA, het hoge commissariaat voor de audiovisuele media.

De gele hesjes demonstreren sinds november tegen de hervormingspolitiek van Macron en de regering. Vorige week telden de autoriteiten in heel Frankrijk 27.900 betogers, 9000 van hen in de hoofdstad.

Terug naar boven