r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Barnier: Britten verantwoordelijk in geval van no-deal brexit

dinsdag 2 april 2019, 10:32
Antonio TAJANI - EP President meets with Michel BARNIER, EC Brexit Chief Negociator
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

BRUSSEL (ANP) - Als de Britten zonder afspraken uit de EU zouden stappen, dan is dat de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Een zogenoemde no-deal brexit wordt per dag waarschijnlijker, waarschuwde EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit Michel Barnier dinsdagochtend op een conferentie in Brussel. In geen geval wordt de principedeal van premier Theresa May met de EU heronderhandeld, aldus Barnier.

Volgens Barnier zal de EU in geval van een no-dealbrexit van Londen eisen zich aan de financiële verplichtingen, rechten voor de EU-burgers in het land en afspraken over de Ierse grens te houden. Het Britse Lagerhuis wist maandagavond geen meerderheid te vinden over een alternatief voor de deal tussen May en Brussel.

Op 10 april komen de EU-leiders in Brussel bijeen om van May te horen hoe de Britten verder denken te gaan. Op 12 april verloopt de uitgestelde brexitdeadline. Als Londen opnieuw uitstel van de brexit wil, dan is dat alleen bespreekbaar als het land een nieuw referendum of verkiezingen houdt of in geval van een ,,ander politiek proces’’, aldus Barnier, zonder aan te geven wat hij met dat laatste precies bedoelde. Tijdens een eventueel langer uitstel wordt er ook niet over de toekomstige relatie onderhandeld, zei hij.

Delen

Terug naar boven