r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek
Niet/beperkt geactualiseerd na 16 april 2019.

Europese Raad 10 april 2019

Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

Op 10 april vond een extra bijeenkomst van de Europese Raad plaats. De regeringsleiders van de EU-lidstaten (met uitzondering van de Britse premier May), de vaste voorzitter, de voorzitter van de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid kwamen bijeen.

Het enige agendapunt was de brexit. Besloten werd om de Britten opnieuw uitstel te verlenen, nu tot 1 november 2019. Dit om een vertrek uit de Europese Unie zonder deal (een zogenaamde 'harde brexit') per 12 april te voorkomen.

Het Verenigd Koninkrijk moet meedoen aan de Europese verkiezingen, tenzij het Lagerhuis voor 22 mei de brexitdeal goedkeurt. De gekozen Britse politici komen dan in het nieuwe Europees Parlement dat op 1 juli wordt geïnstalleerd.

Zodra het Britse parlement het brexitakkoord met de EU heeft geratificeerd, kan het Verenigd Koninkrijk op de eerste dag van de volgende maand de EU verlaten. Er komt dan eerst een overgangsperiode tot eind 2020 waarin het land in de interne markt en douane-unie blijft maar niet meer mag meebeslissen over nieuwe EU-wetgeving.

1.

Meer informatie

Terug naar boven