r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Enorme schadevergoeding geëist van strafhof

maandag 11 maart 2019, 15:13
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De Congolees Jean-Pierre Bemba, die tien jaar lang op last van het Internationaal Strafhof in de cel zat maar is vrijgesproken, eist minstens 68,6 miljoen euro schadevergoeding van het hof. Dat wordt vooral gefinancierd door Europese landen, inclusief Nederland, waar het in Den Haag is gevestigd.

De politicus en schatrijk zakenman was vicepresident en een belangrijke rivaal van de toenmalige Congolese machthebber Joseph Kabila toen hij in 2010 werd gearresteerd en aan het strafhof (ICC) werd uitgeleverd. Hij kreeg in 2016 achttien jaar cel wegens misdaden tegen de menselijkheid die zouden zijn gepleegd door bendes die hij zou hebben ingezet in de naburige Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij werd echter vorig jaar in hoger beroep helemaal vrijgesproken.

Zijn advocaten eisen zeker 12 miljoen euro schadevergoeding voor de vele jaren onschuldig achter de tralies, 10 miljoen voor bijkomstige schade en 4,2 miljoen euro voor de kosten van zijn verdediging. Daarnaast eist Bemba voor al zijn ondernemingen en onroerende goederen die jarenlang vruchteloos bleven en niet zijn onderhouden, 42,4 miljoen euro schadevergoeding.

De advocaten geven als voorbeeld een vliegtuig van Bemba dat in beslag is genomen door aanklagers van het ICC, maar dat sindsdien niet meer heeft gevlogen en niet is onderhouden. De Boeing 727 staat al 10 jaar geparkeerd bij vliegveld van Faro in Portugal. Het toestel is een wrak geworden, maar de parkeerkosten zijn er al opgelopen tot meer dan 713.000 euro. Volgens advocaten van Bemba heeft vooral het wanbeleid bij het ICC ertoe geleid dat goederen van hun cliënt zijn verwaarloosd, verloren gegaan of een schuldenpost zijn geworden.

Terug naar boven