r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB boekt meer winst

donderdag 21 februari 2019, 20:03
muntgeld

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen jaar meer winst geboekt dan in 2017. De instelling in Frankfurt profiteerde vooral van gestegen rente-inkomsten. De nettowinst wordt onder de nationale centrale banken van het eurogebied verdeeld. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB).

Onder de streep bleef bij de ECB zo'n 1,6 miljard euro over, tegen 1,3 miljard euro een jaar eerder. Dat er meer geld in Frankfurt bleef hangen heeft te maken met de manier waarop de centrale bank de economische groei en inflatie in de eurozone probeerde aan te jagen.

De ECB kocht vorig jaar voor maandelijks miljarden euro's aan obligaties op, om zo verkapt geld in de Europese economie te pompen. Als gevolg hiervan is de balans van de ECB afgelopen jaar fors gegroeid, van 414 miljard naar 447 miljard euro. Door al dit extra schuldpapier op de balans had de ECB ook recht op veel meer rente.

Overigens is de centrale bank met ingang van dit jaar helemaal gestopt met zijn omvangrijke opkoopprogramma. De rentetarieven van de ECB bevinden zich nog wel op een historisch laag niveau, iets waar bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen veel last van hebben.

Terug naar boven