r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongarije en Zweden ruziën over geboorteplan

woensdag 20 februari 2019, 17:45

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden en Hongarije hebben elkaars ambassadeurs op het matje geroepen vanwege een rel over een Hongaars geboorteplan. Dat doet volgens een Zweedse minister denken ,,aan de jaren 30''. Die opmerking schoot Boedapest in het verkeerde keelgat.

Het conflict begon nadat de conservatieve Hongaarse regering deze maand een plan presenteerde om gezinnen aan te moedigen meer kinderen te krijgen. Premier Viktor Orbán wil gezinsuitbreiding aantrekkelijker maken door allerlei financiële voordelen in het vooruitzicht te stellen.

De Zweedse minister Annika Strandhäll (Sociale Zaken) liet via Twitter blijken geen fan te zijn van die ,,alarmerende'' ontwikkeling. Het nieuwe beleid kan volgens haar slecht uitpakken voor de zelfstandigheid van vrouwen. ,,Orbán wil nu dat meer 'echte' Hongaarse kinderen worden geboren'', sneerde de sociaaldemocrate, die stelde dat het beleid ,,riekt'' naar de jaren 30. Toen waren de nazi's aan de macht in Duitsland.

Hongarije reageerde woest op die kritiek en riep de Zweedse ambassadeur op het matje. ,,Hongarije investeert in gezinnen, Zweden geeft geld uit aan migranten'', concludeerde minister Peter Szijjarto (Buitenlandse Zaken). Vicepremier Zsolt Semjén gooide olie op het vuur door Strandhäll op televisie een ,,sneu, ziek wezen'' te noemen.

Stockholm liet woensdag weten de Hongaarse gezant ter verantwoording te roepen. Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeur te horen zal krijgen dat moet worden afgezien van persoonlijke aanvallen.

Terug naar boven