r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland zat fout met vergunningen pulsvisserij

maandag 4 februari 2019, 11:58
gewijzigd
Boot op zee

BRUSSEL (ANP) - De ontheffingen die de Nederlandse overheid heeft gegeven aan pulsvissers zijn in strijd met de Europese regels, stelt de directie visserij van de Europese Commissie. De directie adviseert de commissarissen om een zogeheten inbreukprocedure te beginnen. Dat kan na een waarschuwing leiden tot een zaak bij het Europees Hof van Justitie.

De Franse milieuorganisatie Bloom heeft de brief met het advies online gezet. Die club had vorig jaar een klacht ingediend over het in haar ogen te grote aantal vergunningen voor Nederlandse pulsvissers.

Pulsvisserij, waarbij platvissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in gedreven, is eigenlijk verboden, maar jaren geleden is afgesproken dat 5 procent van de vloot ermee mag experimenteren voor wetenschappelijk onderzoek. Nederland heeft inmiddels echter ontheffingen voor 84 kotters verleend, wat neerkomt op zo’n 40 procent.

De vissers hebben veel geld gestoken in de techniek en veel subsidies gekregen. Bloom stelt dat hierbij sprake was van fraude, maar het Europese fraudeagentschap OLAF heeft onlangs besloten daar geen onderzoek naar te openen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat ervan uit dat het steeds volgens de regels heeft gehandeld. Een woordvoerder wil niet nader op de kwestie ingaan, omdat nog niet zeker is dat het daadwerkelijk tot een inbreukprocedure komt. ,,De commissie moet daarover oordelen. Dat wachten we af.''

Het Europees Parlement stemde een jaar geleden voor een totaalverbod op de pulskorvisserij, maar onderhandelingen met de lidstaten zouden nog kunnen leiden tot behoud van een deel van de vergunningen.

ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen vindt de mogelijke inbreukprocedure ,,een schandalige en onbegrijpelijke stap’’. ,,De Europese Commissie heeft zelf enkele jaren geleden voorgesteld de pulskorvisserij totaal vrij te geven, en dan nu vergunningen met terugwerkende kracht afwijzen?’’ Van Dalen neemt aan dat EU-commissaris Frans Timmermans ,,opkomt voor de pulsvisserij en Nederland’’ en ,,het voorstel van zijn ambtenaren naast zich neerlegt''.

Terug naar boven