r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-sancties tegen Iran wegens aanslagplannen

dinsdag 8 januari 2019, 11:21
3364th Foreign Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stelt sancties in tegen Iran vanwege plannen van de geheime dienst van het islamitische land om aanslagen in Europa te plegen. Dat maakte de Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen bekend tijdens overleg in Brussel.

,,Een sterk signaal van de EU dat we dergelijk gedrag in Europa niet accepteren’’, twitterde Samuelsen. De strafmaatregelen zouden twee personen en een organisatie treffen.

Denemarken riep in oktober zijn ambassadeur terug uit Iran nadat de Deense geheime dienst had ontdekt dat een Iraanse inlichtingendienst een aanslag wilde plegen in Denemarken. De aanslag zou zijn gericht tegen de leider van de Deense tak van de Arabische Strijdbeweging voor de Bevrijding van al-Ahvaz (ASMLA), een separatistische Arabische groep die streeft naar een onafhankelijke staat in het zuidwesten van Iran. Een Noorse staatsburger met Iraanse achtergrond is in deze zaak gearresteerd.

Frankrijk stelt daarnaast dat Iran achter een verijdelde aanslag op een Iraanse oppositiegroep zit die in juni had moeten plaatsvinden in de buurt van Parijs. Doelwit was een congres van de extremistische beweging van Iraanse ballingen, de Mujahedin-e-Khalq (MEK). Een in Duitsland aangehouden Iraanse diplomaat zou een echtpaar van Iraanse komaf in Antwerpen hebben geworven om een bomaanslag te plegen. De Franse regering heeft naar aanleiding van de kwestie een Iraanse diplomaat uitgezet.

Terug naar boven