r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Massaal protest in Boedapest tegen Orbán

vrijdag 21 december 2018, 22:04
Protest voor persvrijheid
Bron: Flickr

BOEDAPEST (ANP/DPA) - In Boedapest zijn vrijdagavond opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-nationalistische premier Viktor Orbán. Na een mars door de Hongaarse hoofdstad verzamelden zij zich voor het parlementsgebouw. Evenals bij voorgaande gelegenheden eisten ze de intrekking van de nieuwe regelgeving betreffende overuren.

Het was al de zesde massale bijeenkomst in tien dagen. Aanleiding was het parlementaire besluit ten gunste van een arbeidswet die bepaalt dat werkgevers van hun personeelsleden mogen verlangen dat ze 400 overuren per jaar maken. De betogers hebben het over een slavenwet die op 1 januari van kracht wordt. De vakbonden vrezen dat op een slinkse manier de zesdaagse werkweek zal worden ingevoerd.

De demonstranten toonden tevens hun verontwaardiging over andere misstanden door toedoen van de regering-Orbán. Daaronder de eenzijdige, regeringsvriendelijke berichtgeving door de staatsomroep, de beperking van de wetenschappelijke vrijheid en de corruptie onder hoge regeringsfunctionarissen en hun familie.

Terug naar boven