r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Meer zicht nodig op inzet ngo's door EU'

dinsdag 18 december 2018, 0:01
eurobiljetten

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie heeft onvoldoende zicht op hoe niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die EU-programma’s uitvoeren en beheren, het toebedeelde geld uitgeven. Ook worden organisaties in de arm genomen voor projecten die eigenlijk geen ngo’s zijn, waaronder onderzoeksinstellingen en universiteiten.

Dat constateert de Europese Rekenkamer na een onderzoek naar de transparantie bij EU-fondsen waarbij internationale en lokale organisaties worden ingezet. Tussen 2014 en 2017 gaf de Brussel circa 11,3 miljard euro aan ngo’s uit, met name voor humanitaire programma’s en ontwikkelingshulp, milieu en onderzoek. Het grootste deel hiervan gaat naar projecten buiten de EU.

De rekenmeesters bezochten voor het onderzoek projecten in Libanon, waar de EU veel programma’s voor Syrische vluchtelingen heeft lopen, en Ethiopië. Daar bleken de criteria voor de selectie van organisaties niet altijd transparant. Er moeten ook duidelijkere regels komen voor de toewijzing van subsidies door ngo's aan derden.

Terug naar boven