r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Premier May na Europese Raad: meer nodig voor goedkeuring brexitdeal

zaterdag 15 december 2018, 9:39
gewijzigd
Jean-Claude Juncker, Theresa May,
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De verzekering van de 27 EU-leiders dat ze zo snel mogelijk een nieuwe (handels)relatie met het Verenigd Koninkrijk willen en geen aparte status voor Noord-Ierland na de brexit ,,zijn welkom''. ,,Deze toezeggingen hebben een juridische status’’, zei de Britse premier Theresa May in Brussel. Maar ze gaf toe dat er nog meer werk nodig is om het brexitakkoord in het Britse parlement over de streep te krijgen.

Daarover volgen de komende tijd nog gesprekken in Brussel. ,,Ik sta ter beschikking van premier May, dat is mijn werk'', zei EU-president Donald Tusk. ,,We hebben waardering voor haar inspanningen.''

May benadrukte dat een brexitdeal in ,,het overweldigend belang van zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk is''. Het vorige maand beklonken principeverdrag dreigt niet te worden goedgekeurd door het Lagerhuis. May stelde eerder deze week een stemming daarover uit en wil het voor 21 januari opnieuw proberen.

In Brussel probeerde ze meer garanties over de Ierse grenskwestie te krijgen. Volgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is echter ,,vaag'' wat nodig is om de deal aanvaard te krijgen. ,,Ik ben daarover kristalhelder'', aldus May.

Juncker waarschuwde dat het ,,diepe wantrouwen'' in het Lagerhuis geen goede basis is voor goede toekomstige relaties. Hij grapte dat hij de aanvallen op Europa vanuit het Britse parlement niet op dezelfde manier zal beantwoorden, maar dat best zou willen. ,,De temperatuur moet omlaag.'' Juncker toonde zich bereid verdere verduidelijkingen voor te bereiden om duidelijk te maken dat de EU van goede wil is.

Terug naar boven