r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kosovo gaat eigen leger opzetten

vrijdag 14 december 2018, 12:58

PRISTINA/BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - Kosovo gaat een eigen leger opzetten, ondanks kritiek vanuit buurland Servië en de NAVO. Het parlement in Pristina ging vrijdag akkoord met drie wetten die voorzien in het omvormen van het huidige korps licht bewapende veiligheidstroepen in een goed bewapend leger met 5000 manschappen.

Het grotendeels door etnische Albanezen bewoonde Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië nadat westerse mogendheden eind vorig eeuw de Kosovo-oorlog hadden beëindigd. Servië verklaarde afgelopen week dat het opzetten van het eigen leger als provocatie wordt beschouwd.

De NAVO toonde zich vrijdag teleurgesteld met het besluit van het parlement in Kosovo. ,,Het spijt me dat deze beslissing is genomen ondanks de zorgen bij de NAVO'', aldus een verklaring van secretaris-generaal Jens Stoltenberg, die de actie ,,slecht getimed'' noemde. De NAVO zal haar banden met de Kosovaarse veiligheidstroepen volgens hem nu moeten herzien.

De Europese Unie laat weten de kijk van Stoltenberg te delen dat het opzetten van een leger alleen geleidelijk en in overeenstemming met de Kosovaarse grondwet kan gebeuren.

De controversiële oprichting van een apart leger voor Kosovo is volgens premier Ramush Haradinaj onderdeel van een natuurlijke evolutie. ,,Het proces van de transformatie van de veiligheidstroepen begon trouwens tien jaar geleden, onder de actieve begeleiding en hulp van onze NAVO-partners, waaronder Duitsland," zei de Kosovaarse politicus. ,,Het heeft nu een punt bereikt waarop dit een logisch dwingende stap is", voegde hij eraan toe.

De Servische premier Ana Brnabic suggereerde een week geleden nog dat de stap ,,een militaire interventie door Belgrado kan uitlokken''.

Terug naar boven