r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Financiële instellingen melden zich bij DNB om brexit

maandag 3 december 2018, 15:12
gewijzigd
Illustration
Bron: European Commission

AMSTERDAM (ANP) - Financiële instellingen proberen vooruitlopend op de brexit een bank- of marktlicentie in Nederland te verkrijgen. Volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zijn met tientallen instellingen, als verzekeraars, banken, beleggingsondernemingen en -instellingen gesprekken gevoerd over onder meer het opzetten van een Nederlandse entiteit. Momenteel zijn een paar aanvragen gehonoreerd.

Volgens DNB betekent het voeren van een gesprek niet dat instellingen automatisch voor Nederland willen kiezen. Zij voeren mogelijk ook gesprekken in andere landen. Verder is er in sommige gevallen sprake van overlap met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die onder meer vergunningen voor beleggingsondernemingen- en instellingen afgeeft. Dat doen zij op basis van een advies van DNB die verantwoordelijk is voor het zogeheten prudentiële toezicht, wat weer te maken heeft met het voldoen aan de vermogenseisen en het toetsingsvermogen.

Hoeveel van de aanvragers schermden met het scenario van een no-deal brexit, maakte DNB niet bekend. Bij een brexit zonder deal zouden de handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk abrupt worden afgesloten van de Europese Unie.

Terug naar boven