r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Blok vraagt Hongarije te stoppen met laster

dinsdag 13 november 2018, 8:04
gewijzigd
Hongaarse en Europese vlag © PDC

BRUSSEL (ANP) - Hongarije moet stoppen met lastercampagnes tegen personen die hun mening uiten over de rechtsstaat in het land. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de Hongaarse staatssecretaris Szabolcs Takacs (Europese Zaken) tijdens een vergadering over de situatie in het land naar eigen zeggen gevraagd.

,,Je kunt geen politici of andere mensen die aan het publieke debat deelnemen en een scherp standpunt hebben op de persoon aanvallen’’, aldus de bewindsman. Hij noemde Hongarije-rapporteur in het Europees Parlement Judith Sargentini (GroenLinks) als voorbeeld van dergelijke laster.

Hongarije lag maandag in Brussel op het bordje van de EU-ministers vanwege Sargentini's kritische rapport over het land. Op basis daarvan activeerde het parlement in september artikel 7, de zwaarste strafprocedure in het EU-verdrag. In theorie kan daardoor het stemrecht van de regering-Orbán in ministerraden worden opgeschort.

Sargentini was bij de ministers uitgenodigd om haar rapport toe te lichten. Slechts enkele lidstaten kwamen opdagen, waaronder Nederland, België, Griekenland en Zweden. ,,Nederland vindt de situatie in Hongarije aanleiding voor zorgen en van groot belang. Maar niet alle landen trekken er even hard aan’’, constateerde Blok. Hij drong bij de tijdelijke Oostenrijkse EU-voorzitter aan op een snel vervolg.

,,De lidstaten zijn nu aan zet’’, aldus Sargentini. ,,We hebben geen tijd te verliezen. Het gaat om de aantasting van de rechtsstaat in een van onze eigen lidstaten en het uithollen van fundamentele waarden van de Hongaarse bevolking.”

Terug naar boven