r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Roemeens minister Europese zaken neemt ontslag

zaterdag 10 november 2018, 17:28
Klaus IOHANNIS, minister-president van Roemenië
Bron: The Council of the European Union

BOEKAREST (ANP/DPA) - De Roemeense minister voor Europese Zaken, Victor Negrescu, heeft ontslag genomen na een ruzie met zijn kabinetscollega's over de voorbereidingen van het EU-voorzitterschap van zijn land, dat op 1 januari begint.

De 33-jarige politicus van de regerende partij PSD (Sociaal Democraten) bevestigde zaterdag een dag eerder zijn ontslag te hebben ingediend. Negrescu zei dat hij zijn beweegredenen in eerste instantie intern wilde laten weten. Verschillende ministers hebben tegen Roemeense media gezegd dat er tijdens een regeringsbijeenkomst op vrijdagavond sprake is geweest van wederzijdse aantijgingen van nalatigheid bij de planning voor het EU-voorzitterschap.

Negrescu had een goede reputatie bij de Europese sociaal-democraten, in tegenstelling tot andere PSD-politici, die door critici ervan worden beschuldigd de strijd tegen corruptie te willen dwarsbomen.

Direct verantwoordelijk voor de betrekkingen met de EU, zijn naast de minister voor Europese Zaken, ook de minister voor EU-fondsen, Rovana Plumb, en de minister van Buitenlandse Zaken, Teodor Melescanu.

Terug naar boven