r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA en D66: als Rutte vertrekt, valt het kabinet

zaterdag 10 november 2018, 3:21
Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

Regeringspartijen CDA en D66 willen nieuwe verkiezingen als VVD-premier Mark Rutte tussentijds naar Brussel zou gaan voor een Europese topfunctie. Dat zeggen hooggeplaatste bronnen in de coalitie in het AD.

Wat de twee grootste regeringspartners van Rutte betreft, zou een tussentijds vertrek niet zonder consequenties zijn. Dan valt het kabinet, waarschuwen ze. ,,Theoretisch zijn nieuwe verkiezingen niet nodig. Maar het zou onwenselijk zijn om zo’n grote ingreep in het kabinet zonder verkiezingen te doen", zegt een D66-topper. Een CDA'er is stellig: ,,Als Rutte naar Brussel gaat, zullen er zeker verkiezingen komen. Dat beseft Rutte ook, dus hij zal wel drie keer nadenken."

Na de Europese verkiezingen van komend voorjaar komt de post van voorzitter van de Europese Commissie vacant. Ook wordt Rutte getipt om eind volgend jaar Donald Tusk op te volgen als president van de Europese Unie. Zelf heeft de premier al meermaals gezegd dat er geen sprake van is dat hij deze regeerperiode voor een topbaan afreist naar Brussel.

Terug naar boven