r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eickhout (GroenLinks) wil Juncker opvolgen

maandag 17 september 2018, 11:07

BRUSSEL (ANP) - Bas Eickhout, de delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement, doet een gooi naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij stelt zich kandidaat om de huidige baas Jean-Claude Juncker namens de Europese Groene Partijen (EGP) op te volgen.

Maandag wordt bekendgemaakt wie de vier kandidaten zijn voor de EGP. In november in Berlijn zullen door de partij twee van de vier kanidiaten gekozen worden om de Europese campagne te gaan leiden. De huidige covoorzitter van de EGP, de Duitse Ska Keller is een van hen, de andere twee zijn naar verwachting de Vlaamse fertiliteitsexpert Petra De Sutter en een Bulgaarse Europarlementariër.

De 41-jarige Eickhout, die lijsttrekker is voor GroenLinks voor de Europese verkiezingen volgend jaar, wil oude patronen doorbreken. ,,Met Europese regelgeving wordt vooral goed gezorgd voor grote multinationals, terwijl gewone Europeanen zich afvragen wat Europa eigenlijk voor hen doet. Ik wil die status quo doorbreken'', zegt hij.

Voor de Europese sociaaldemocraten heeft EU-commissaris Maros Sefčovič (energie) zich kandidaat gesteld om zijn baas op te volgen. De Slowaak is de eerste gegadigde uit de socialistische familie die zich als 'spitzenkandidat' meldt.

Terug naar boven