r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Relatie Kosovo en Servië blijft ijzig

vrijdag 7 september 2018, 15:26
Federica Mogherini met Aleksandar Vucic
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De president van Servië was vrijdag niet bereid om met zijn Kosovaarse ambtgenoot aan tafel te zitten bij een bemiddelingspoging in Brussel. EU-buitenlandchef Federica Mogherini sprak afzonderlijk met hen over onder meer plannen voor een uitruil van gebieden, maar er lijkt nog altijd niet veel zicht te zijn op normalisering van de relaties.

Het blijft ingewikkeld, liet de Italiaanse weten na de gesprekken met Aleksandar Vučić en Hashim Thaçi. ,,Ik vertrouw erop dat beide presidenten zich ervoor inzetten om het proces voor te zetten en de komende maanden een bindend akkoord over normalisering van de betrekkingen bereiken.’’

Mogherini wijst een gebiedsruil niet op voorhand af, mits het internationaal recht wordt gerespecteerd. Een volgende sessie in Brussel volgt binnenkort. Onder meer Duitsland is overigens tegen een grenswijziging.

De EU bemiddelt al jaren tussen beide partijen. Het grotendeels door etnische Albanezen bewoonde Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië nadat westerse mogendheden eind vorig eeuw de Kosovo-oorlog beëindigden.

Terug naar boven