r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurofracties GroenLinks en PvdA nomineren Rif-activist voor Sacharov-prijs

dinsdag 10 juli 2018, 15:18
Tekst 'Human rights' achter prikkeldraad

BRUSSEL (ANP) - Nasser Zefzafi, het ‘gezicht’ van de protesten in de Marokkaanse Rif-regio, moet de prestigieuze Sacharov Mensenrechtenprijs krijgen als het aan de Europese fracties van GroenLinks en PvdA ligt. De activist van de Hirak-volksbeweging werd vorig jaar mei opgepakt en in juni veroordeeld tot twintig jaar celstraf.

Zefzazi strijdt tegen corruptie en onderdrukking in de noordelijke regio en voor verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg. Europarlementariërs Judith Sargentini (GroenLinks) en Kati Piri (PvdA) zijn handtekeningen aan het vergaren om hem voor te dragen voor de prijs. Marokkanen in Europa hebben er al 3000 verzameld.

,,Wij hopen met zijn nominatie meer aandacht te creëren voor de situatie en de druk op de Marokkaanse autoriteiten op te voeren bij gebrek aan een eerlijk proces’’, aldus Piri. Sargentini: ,,Niemand hoort thuis in de gevangenis vanwege het gebruiken van zijn vrijheid van meningsuiting.’’

Het Europees Parlement reikt de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken jaarlijks uit. Nelson Mandela was een van de eerdere winnaars.

Terug naar boven