r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Franse rechter legt beslag op subsidie Le Pen

zondag 8 juli 2018, 21:42

PARIJS (ANP/DPA) - Een Franse rechter heeft 2 miljoen euro in beslag genomen die maandag als subsidie zou worden verstrekt aan het Rassemblement National, de nieuwe naam van het Front National van Marine Le Pen. Zij beschuldigt justitie er daarom van om politieke redenen de partij de nek om te draaien. De 'Rassemblement' (samenwerkingsverbond) zou eind augustus door zijn geld heen zijn.

Het geld is in beslag genomen in het kader van een langslepend onderzoek naar misbruik van publieke fondsen. Europarlementariërs van het Front National worden ervan verdacht toelages bestemd voor werk in het EP oneigenlijk te hebben gebruikt. Ze zouden dat geld naar medewerkers in Frankrijk hebben gesluisd. De beschuldigingen worden door de betrokkenen tegengesproken.

Het Front National is in 1972 door Marines vader Jean-Marie Le Pen opgericht. Het gold vooral door diens provocerende houding en radicale uitspraken als een club rechts-extremistische nationalisten. Marine Le Pen 'erfde' het front in 2011 en is bezig er een populistische eurosceptische partij van te maken. Daarom veranderde ze de naam van de partij dit jaar. Marine werd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in 2017 tweede met ruim 21 procent van de stemmen. De huidige president van Frankrijk, Emmanuel Macron, kreeg toen 24 procent.

Delen

Terug naar boven