r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU begint handelsoverleg met Australië en Nieuw-Zeeland

dinsdag 22 mei 2018, 10:50
Cecilia Malmstrom
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De EU-handelsministers hebben het licht op groen gezet voor onderhandelingen over vrijhandelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland. EU-commissaris Cecilia Malmström (handel) reist de komende weken naar de hoofdsteden Canberra en Wellington voor de officiële start van de gesprekken.

Nederland is voorstander van,,brede en ambitieuze’’ handelsakkoorden met beide landen. Volgens Malmström zijn de mandaten die ze van de EU-landen heeft gekregen ,,een sterk signaal in tijden waarin menig land de gemakkelijke weg van protectionisme kiest’’.

,,De EU staat al dichtbij Australië en Nieuw-Zeeland op het gebied van gedeelde waarden en onze open kijk op de wereld'', aldus de Zweedse. Nauwere economische samenwerking biedt nieuwe kansen voor de Europese ondernemingen. Zo worden douanerechten op goederen afgeschaft en komt er een betere toegang tot diensten en overheidsopdrachten in Australië en Nieuw-Zeeland. Van de verdragen profiteren naar verwachting vooral bedrijven die machines, chemicaliën en verwerkte voedingsmiddelen produceren en diensten aanbieden.

De handel in landbouwproducten wordt niet volledig geliberaliseerd maar daar zal wel een gunstige regeling voor gaan gelden. De ministers hebben Malmström ook de opdracht meegegeven dat de akkoorden duurzaamheid en de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs garanderen.

De EU is nu de op twee na grootste handelspartner van Australië en, na Australië, de grootste van Nieuw-Zeeland. De EU exporteerde in 2017 voor 34,7 miljard euro naar Australië en importeerde voor 13 miljard. Voor Nieuw-Zeeland zijn die cijfers respectievelijk 5,3 miljard en 3,4 miljard euro.

Terug naar boven