r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lancering Meerpartijen Initiatief SRGR & hiv/aids, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 8 maart 2018 08:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort Toon locatie
organisatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Seksuele en Reproductieve gezondheid en Rechten (SRGR) en de strijd tegen hiv/aids staan onder druk. Groeiende steun voor conservatieve en populistische bewegingen leidt in veel landen tot een politiek en maatschappelijk klimaat waarin seksuele en reproductieve gezondheid en rechten worden gemarginaliseerd en zelfs gecriminaliseerd.

Brede politieke steun

Nederland is internationaal koploper als het gaat om het bevorderen en realiseren van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en het bestrijden van hiv/aids. Als een van de weinige donorlanden schroomt Nederland er niet voor gevoelige onderwerpen aan te kaarten. Dit komt door brede politieke steun.

Nederlandse inzet op SRGR en hiv/aids

Het Meerpartijen Initiatief SRGR en hiv/aids (MPI) is in 2007 in het leven geroepen en is erop gericht de Nederlandse inzet op SRGR en hiv/aids te monitoren en te verstevigen. Het MPI spoort de regering actief aan om een voorrangsbeleid te voeren op dit onderwerp en formuleert aanbevelingen op het SRGR speerpunt.

Na de verkiezingen in maart 2017 is een nieuw MPI opgericht onder het voorzitterschap van Achraf Bouali (D66) en vicevoorzitterschap van Isabelle Diks (GroenLinks). Het MPI SRGR en hiv/aids zal officieel gelanceerd worden tijdens een ontbijtbijeenkomst op internationale vrouwendag.

Programma

Het programma bestaat uit een officiële lancering en kennismaking met het SRGR-veld. Naast de voorzitter en vice-voorzitter van het MPI zijn ook Bente Becker (VVD), Sadet Karabulut (SP), Anne Kuik (CDA), Kirsten van den Hul (PvdA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) aanwezig. Eerste Kamerlid Petra Stienen zal het programma modereren.

Aanmelding

U bent van harte welkom om de ontbijtsessie bij te wonen. Aanmelden kan door een mail te sturen aan Jorinde Bauw: jbauw@aidsfonds.nl

Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen.


Inhoud

1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

2.

Meer over...

Terug naar boven