r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vlaamse wordt nieuwe directeur van Europol

woensdag 6 december 2017, 20:22
Photographer: Marzia Cosenza
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De in Den Haag gevestigde Europese politieorganisatie Europol krijgt een nieuwe directeur. Catherine De Bolle, nu nog commissaris-generaal van de Belgische politie, vervangt vanaf mei de Brit Rob Wainwright wiens mandaat afloopt.

Dat meldt de Belgische minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) nadat de EU-ambassadeurs hadden gestemd over de voordracht. De Belgische premier Charles Michel feliciteerde het eerste vrouwelijke en ook jongste hoofd van de federale politie meteen op Twitter. ,,De juiste vrouw op de juiste plaats."

De 47-jarige Vlaamse versloeg de Nederlandse adjunct-directeur van Europol Wil van Gemert, maar had volgens Belgische media vooral concurrentie van de Tsjech Oldrich Martinu. Die zou zijn gesteund door Duitsland en Oost-Europese landen, die vinden dat de EU te weinig rekening houdt met hun regio.

De EU-ministers van Binnenlandse Zaken moeten de benoeming bekrachtigen en het Europees Parlement zal De Bolle horen. Ze is al lid van de raad van bestuur van Europol. Het samenwerkingsverband van de EU-politiediensten telt meer dan duizend medewerkers.

Terug naar boven