r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geen EU-toezegging Oekraïens lidmaatschap bij top Oostelijk partnerschap

vrijdag 24 november 2017, 17:40
gewijzigd
Oostelijk Partnerschap
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De EU en zes voormalige Sovjetstaten hebben in Brussel op een speciale top hun partnerschap bekrachtigd. Hechtere politieke en economische samenwerking moet de zes ,,dichter bij de EU” brengen. Maar concreet zicht op lidmaatschap hebben ze tot verdriet van vooral de Oekraïense president Petro Porosjenko niet gekregen.

De 28 EU-landen en de leiders van Oekraïne, de republiek Moldavië, Georgië, Wit-Rusland, Armenië en Azerbeidzjan zetten wel hun handtekening onder de gezamenlijke slotverklaring waarin ze ,,de Europese aspiraties erkennen" van de drie die een associatieverdrag met de EU hebben. Naast Oekraïne zijn dat Moldavië en Georgië. In de slotverklaring wordt verwezen naar het 'inlegvel' dat als Nederlandse eis in 2016 aan het verdrag met Oekraïne is toegevoegd. Daarin staat onder meer dat het verdrag niet automatisch leidt tot EU-lidmaatschap.

Volgens minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken), die in plaats van premier Mark Rutte Nederland vertegenwoordigde, leek het er even op dat Porosjenko als enige de slotverklaring zou weigeren te ondertekenen. Hij koos toch eieren voor zijn geld. EU-president Donald Tusk, een Pool, zei na afloop dat de verklaring ,,een compromis" was. ,,Ik had liever ambitieuzere woorden gezien. Maar het tonen van eenheid is het belangrijkste doel."

Eerder zei Zijlstra dat het belangrijk is een nauwe relatie met de zes oud-Sovjetrepublieken te onderhouden. ,,Het is een enge wereld." Volgens Angela Merkel heeft een goede verhouding ,,ook met onze veiligheid te maken." De Britse premier Theresa May noemde Rusland ,,een potentieel vijandige staat."

Het zogenoemde Oostelijk Partnerschap is 2009 van start gegaan. Het moet veiligheid, stabiliteit en welvaart brengen.

Terug naar boven